Wapen gevelsteen kasteel Bouvigne

10 augustus 2020

BREDA – Voor het artikel van BN Destem was een foto gemaakt bij Kasteel Bouvigne. Niet zonder reden want boven de ingang hangt een prachtig gevelornament van een wapen. Ondanks deze duidelijke overeenkomsten heeft met het Bredase wapen staat dit wapen ergens anders voor. Verder onderzoek hiernaar was dus nog nodig. Enkele dagen na de publicatie werd ik benaderd door Chris Nuiten. Zelf werkzaam op landgoed Bouvigne. Chris vertelde mij dat de gevelsteen die in kasteel Bouvigne zit het wapen is van het voormalige Hoogheemraadschap West-Brabant, wat nu waterschap Brabantse Delta is. En of het mij leuk leek om een rondleiding in het kasteel te krijgen zodat ik van deze gevelsteen, maar ook van de ‘wapenkamer’ foto’s kon maken.

Zie hieronder enkele foto’s van dit bezoek:

wapen voormalig hoogheemraadschap west-brabant

Beschrijving

Koninklijk besluit: 27 december 1976, No.6

“In sabel een leeuw van goud, getongd  en genageld van keel; een schouderschild van keel met drie schuinkruisjes van zilver; een ingeschulpte zoom van zilver, aan de schildrand geboord van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van  vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel.”

Oorsprong/Verklaring

Het wapen van waterschap West-Brabant vormt de grondslag. De leeuw van Brabant is van een hedogdom, de kruisjes zijn van de baronie van Breda. Het hoogste element, dat van een hertogdom, staat in het schildhoofd. Daarom is er een klein schildje van de baronie opgenomen als hart- of schouderschild. Als uitwendige versierselen zijn de vijfbladige kroon en de schildhoudende Brabantse leeuwen toegevoegd die ook voorkwamen in het wapen van het hoogheemraadschap De Brabantse Bandijk. De kroon is de voor hoogheemraadschappen gebruikelijke van vijf bladeren.

Met dank aan Chris Nuiten die deze informatie mede mogelijk heeft gemaakt!

Ga terug naar:

error: Content is protected !!