Wapen van Breda

Ontwerp

Het volledige ensemble van het wapen zoals wij dat nu kennen is sinds 1425 nauwelijks veranderd qua onderdelen. Maar de opbouw en vormgeving ervan heeft door de jaren heen diverse veranderingen doorgemaakt.

De constructie

Het losse wapenschild kennen we sinds 1203 van een zegel van Godfried van Schoten, Heer van Breda. In de loop der tijd zijn er verschillende constructies onstaan. Het schild bovenop of zwevend boven een burcht, een leeuw in het midden van het wapenschild etc. Pas in 1424 is er een wapenconstructie ontworpen, waarin alle onderdelen staan zoals we die nu ook nog kennen.

Engel
De houding van de engel wil nog weleens wisselen. Over het algemeen wordt de engel getoond met gebogen vleugels beide naar heraldisch links gewend. Voor de kijker naar rechts. (In de heraldiek worden de elementen bekeken van achter het schild. Hetgeen nog afstamt van de tijd dat schilden in gebruik waren. Toen werd het schild door degene die het vast had, ook van achter af bekeken). De engel zelf staat ook iets gedraaid achter het schild. Vanaf het ontwerp van Victor van Beurden (1950) wordt de engel afgebeeld met de vleugels horizontaal gespreid.

Leeuwen
De schildhouders, de leeuwen, kijken over het algemeen richting het schild. Toch zijn er ook varianten waarbij ze hun gezicht van het schild afwenden.  Van circa 1744 tot 1950 zien we dat de leeuwen als schildhouders in de lucht zweven. Dit komt omdat deze ontwerpen gebaseerd zijn op het eerste volledige ensemble uit 1425. Echter stonden er op deze zegel bomen tussen de burcht en de leeuwen. Deze zijn in de ontwerpen sindsdien vervallen en zijn zo de reden waarom de leeuwen in de lucht ‘staan’. 

Burcht
Ook de burcht kan per ontwerp verschillen. De burcht zien we voor het eerst terug in een zegel uit 1252. Sindsdien zien we verschillende varianten hiervan terug. Bij sommige ontwerpen ontbreekt de burcht in zijn geheel.

 

Vormgeving

Het ontwerp door de jaren heen

exclusieve klok

Het wapen van Breda

bij jou aan de muur!

Haal nu een moderne variant van het wapen in huis in de vorm van een wandklok. Leuk als cadeau of gewoon voor jezelf! Beschikbaar in 2 varianten.